Val till Europaparlamentet 2019

Socialdemokraterna vill ha ett EU som sätter vanligt folk främst och är en stark global aktör i en orolig tid. Vi prioriterar trygga jobb med schyssta villkor, en offensiv politik för att bekämpa klimathotet och försvarar Europas demokratiska värderingar.

Åsa Karlsson Björkmarker är vår regionala kandidat. Så här presenterar hon sig själv:

Jag är tvåbarnsmorsa, växjöbo och sosse. Tidigare var jag kommunalråd i Växjö och drivande i Växjö kommuns miljö och klimatarbete. Jag arbetar idag med hållbarhet och klimatfrågor och har varit runt om i Europa i min tidigare roll som ordförande i ICLEI Europa, ett nätverk med städer som vill gå före i hållbarhetsarbetet. Själv är jag övertygad om att världen kan förändras och att det nns alla möjligheter att ro klimatfrågan i hamn. Det som behövs är mod, småländsk klurighet och lite jäklar anamma. Och så en rejäl portion jämlikhet.

Runt om i världen går den lokala nivån före i klimatarbetet – det är EU:s bästa verktyg för att nå klimatmålen. Mer Kronoberg och mer Växjö i Bryssel, helt enkelt.

Åsas 3 prioriterade frågor är:

Klimatet
Europa har problem. För att klara klimatet måste EU ta sig i kragen. Trots höga ambitioner är EU:s klimatmål inte tillräckliga. För att klara Parisavtalet krävs mer. EU:s mål behöver skär- pas och medlemsstaterna ska vara tvingade att följa dem. Så är det inte idag. EU måste sluta subventionera fossila bränslen och istället använda sina resurser till en hållbar omställning – för hela Europa. I Kronoberg har vi lösningarna. Vi kronobergare vet hur det är att jobba med klimat och innovation.

Jobben
Att möta klimathotet är inte bara nödvändigt, det är smart också. Klimatomställningen är världens största beställning till näringslivet. I Kronoberg ser vi redan hur en mer klimatsmart framtid ger avtryck på arbetsmarknaden. Europas arbetsmarknad är öppen och gränslös, det är både bra och dåligt. Det är bra att vi kan röra oss fritt över gränserna, men när arbetsmarknadens villkor blir som Vilda västern urholkar det tryggheten för vanligt folk. Det har varken du eller jag råd med.

Jämlikhet och demokrati
Högerextremismen breder ut sig i Europa och med den hotas demokratin och yttrandefriheten. Det är oacceptabelt. Medlemskapet i EU vilar på en demokratisk grund och länder som inte lever upp till det ska inte heller kunna ta del av EUs stöd. Rättigheter och skyldigheter ska hänga ihop – också i EU. Ska vi klara framtiden krävs att EU medlemsstater klarar grund- läggande sociala rättigheter för alla EU-medborgare.

Kryssa en kronobergare till EU den 26 maj!

facebook Twitter Email