Våra riksdagsledamöter

Monica Haider och ClasGöran Carlsson är socialdemokratiska riksdagsledamöter från Kronoberg. Här kan du läsa mer om dem.

Monica Haider – ”För ett helt och jämlikt Sverige”

Monica kommer från Fölshult utanför Eneryda och började jobba direkt efter grundskolan. Sedan 1979 har hon arbetat som sömmerska, metallarbetare och instruktör för Samhall. Yrkeslivet har fört med sig fackligt arbete i Beklädnadsarbetareförbundet och IF Metall.

Då den fackliga kampen ofta påverkas av politiken började Monica engagera sig i Socialdemokraterna, för att kunna påverka samhället på bred front. Under 90-talet blev hon förtroendevald i Älmhults kommun och började läsa statsvetenskap i Lund. 1998 blev hon kommunalråd i opposition, för att 2003 tillträda som kommunstyrelsens ordförande.

Monica hade flera regionala uppdrag fram till 2014, då hon tillträdde plats 255 i Sveriges Riksdag. Där sitter hon i miljö- och jordbruksutskottet och är ersättare i kulturutskottet. Landsbygdens villkor är något som engagerar Monica djupt, ett engagemang hon har med sig på sin fritid då hon jagar och är ordförande i sitt älgskötselområde.

Aktuella uppdrag

  • Riksdagsledamot
  • Ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet
  • Suppleant i Kulturutskottet


ClasGöran Carlsson – ”Tillsammans gör vi ett bra land bättre”

Det  politiska intresset fanns inom familjen under ClasGörans uppväxt, vilket fick även honom intresserad. Han blev aktiv inom socialdemokratin under samhällsvetenskapliga studier på Sunnebogymnasiet. Därefter följde studier i national- och företagsekonomi och en yrkesbana inom bankväsendet, innan han under 1990-talet började driva ett familjeföretag med fokus på måleri och fastigheter.

Mellan 2002 och 2010 var ClasGöran kommunalråd i Ljungby kommun, för att 2010 ta steget in i Sveriges riksdag. Företagande, säkerhetspolitik och föreningslivets villkor är frågor som ligger ClasGöran varmt om hjärtat. Det visar sig då han har varit ledamot i Försvarsutskottet, är ledamot för ALMI Företagspartner Kronoberg, liksom han innehar styrelseuppdrag för Hallands Travsällskap.

För närvarande är ClasGöran statsrådsersättare för Tomas Eneroth.

Tomas Eneroth – ”Ett samhällsbygge där alla ges möjligheter”

Efter uppväxtåren i Kosta flyttade Tomas till Växjö med familjen. Det politiska intresset sporrades av Nelson Mandela och ANC:s kamp för demokrati i Sydafrika, vilket ledde till att Tomas gick med i SSU 1982.

Efter gymnasiala studier på Kungsmadsskolans ekonomiska linje blev han industriarbetare och fackligt aktiv i IF Metall. På 80-talet började Tomas studera statskunskap och sociologi, för att 1994 bli riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Där har han haft flera olika uppdrag, bland annat som ordförande för Socialförsäkringsutkottet. Här kom engagemanget för ökad jämställdhet, förbättrad sjukförsäkring och bättre pensioner helt till sin rätt. Efter valet 2014 utsågs han till gruppledare för den Socialdemokratiska riksdagsgruppen och har lett arbetet med att få igenom regeringens förslag genom riksdagen.

Den 27 juli 2017 tillträdde Tomas posten som infrastrukturminister i Stefan Löfvens regering. Som infrastrukturminister leder han regeringens arbete med rekordstora satsningar på järnvägsunderhåll, klimatomställning för transportsektorn och utökat väg- och järnvägsnät.

Utöver detta är Tomas studieledare för Socialdemokraterna och brinner för att medlemmar och förtroendevalda bildas i politik, organisering och ledarskap.

Aktuella uppdrag

  • Statsråd med ansvar för infrastruktur

 

facebook Twitter Email