Våra riksdagsledamöter

Monica Haider och Tomas Eneroth är socialdemokratiska riksdagsledamöter från Kronoberg. Här kan du läsa mer om dem.

Monica Haider – ”För ett helt och jämlikt Sverige”

Monica kommer från Fölshult utanför Eneryda och började jobba direkt efter grundskolan. Sedan 1979 har hon arbetat som sömmerska, metallarbetare och instruktör för Samhall. Yrkeslivet har fört med sig fackligt arbete i Beklädnadsarbetareförbundet och IF Metall. Då den fackliga kampen ofta påverkas av politiken började Monica engagera sig i Socialdemokraterna, för att kunna påverka samhället på bred front.

 

Tomas Eneroth – ”Ett samhällsbygge där alla ges möjligheter”

Efter uppväxtåren i Kosta flyttade Tomas till Växjö med familjen. Det politiska intresset sporrades av Nelson Mandela och ANC:s kamp för demokrati i Sydafrika, vilket ledde till att Tomas gick med i SSU 1982.

Efter gymnasiala studier på Kungsmadsskolans ekonomiska linje blev han industriarbetare och fackligt aktiv i IF Metall. På 80-talet började Tomas studera statskunskap och sociologi, för att 1994 bli riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Där har han haft flera olika uppdrag, bland annat som ordförande för Socialförsäkringsutkottet. Här kom engagemanget för ökad jämställdhet, förbättrad sjukförsäkring och bättre pensioner helt till sin rätt. Efter valet 2014 utsågs han till gruppledare för den Socialdemokratiska riksdagsgruppen och har lett arbetet med att få igenom regeringens förslag genom riksdagen.

Den 27 juli 2017 tillträdde Tomas posten som infrastrukturminister i Stefan Löfvens regering. Som infrastrukturminister leder han regeringens arbete med rekordstora satsningar på järnvägsunderhåll, klimatomställning för transportsektorn och utökat väg- och järnvägsnät.

Utöver detta är Tomas studieledare för Socialdemokraterna och brinner för att medlemmar och förtroendevalda bildas i politik, organisering och ledarskap.

facebook Twitter Email