S fortsätter som opposition i Region Kronoberg – C, KD och L väljer M och SD

Socialdemokraterna blev regionvalets största parti och har med sina 21 mandat en tredjedel av rösterna i regionfullmäktige. Totalt fick partiet 14 000 fler röster än Moderaterna. Efter samtal med flera partier står det dock klart att det inte räcker för att bilda ett nytt majoritetsstyre i regionen.

Socialdemokraternas linje har varit att bilda ett nytt, S-lett majoritetsstyre utan samtal eller samarbete med Sverigedemokraterna. Det har funnits flera alternativ som passar in på den beskrivningen. Efter valet har Socialdemokraterna därför fört samtal med flera partier: V, C, KD och L.

Vänsterpartiet har meddelat att de stödjer ett socialdemokratiskt styre, medan de andra partierna nu klargjort att de vill att Moderaterna ska fortsätta styra regionen.

  • Våra väljare har röstat för ett nytt styre i Region Kronoberg, ett styre lett av socialdemokrater och inte moderater. Vi har verkligen försökt att bilda ett nytt, stabilt S-lett majoritetsstyre men det går inte när Alliansen vägrar släppa taget om varandra. C, KD och L väljer hellre M och därmed SD som samarbetspartner än oss. Jag beklagar verkligen det, säger oppositionsråd Henrietta Serrate (S).

Det ”nygamla” moderatledda styret tappade 4 mandat i årets val och får inte majoritet varken i regionfullmäktige, styrelser eller nämnder. De kommer behöva söka aktivt stöd av Sverigedemokraterna i samtliga ärenden.

FÖR YTTERLIGARE KOMMENTARER

Henrietta Serrate (S), oppositionsråd

072-083 18 84

facebook Twitter Email