Om SD:s nazistiska rötter på Medlemsforum den 26 november

Den 26 november besöks Medlemsforum av författarna Matti Palm och Johan Ulvenlöv som skrivit boken Utan ånger, om Gustaf Eklund - SS-veteranen som var med och grundade SD.

Aftonbladets Mattias Svensson skrev så här om boken:

”Sverigedemokraterna grundades 1988 av en äkta nazist. Inte någon som hamnat på vit makt-konsert, burit armbindel på fyllan eller sjungit någon tvivelaktig sång, utan en före detta SS-man som hela sitt liv, också efter kriget, engagerat sig i nationalsocialistiska politiska rörelser av olika slag i Sverige och i Europa.

Om denne Gustaf Ekström, född i Färila i Hälsingland 1907, frivillig i Waffen-SS 1941–43 och en av 23 medlemmar på SD:s första årsmöte 1988, därefter utsedd till revisor och 1989 partistyrelsemedlem, handlar Utan ånger.

Genom att följa Ekströms avtryck i register och tidningsartiklar återskapar författarna en bild av nationalsocialismen under 1900-talet. Från de svenska partigrupperingar som aldrig riktigt lyfter i något val och som läggs ner på 1950-talet, via tynande vänföreningar och fram till det 1980- och 1990-tal som ser Sverigedemokraterna bildas.

Något som ger riktigt kalla kårar är de mer framgångsrika försöken att återskapa ett tyskt nationalsocialistiskt parti under efterkrigstiden. Partier som snabbt når framgångar, och som Ekström söker sig till, innan de förbjuds enligt den nya tyska konstitutionen.

Jag är som liberal mycket kritisk till att förbjuda partier, men får en tankeställare här. Vad hade hänt om de fått fortsätta att verka och växa? Hade ett nytt nationalsocialistiskt parti kunnat kväva den mirakulösa utveckling som nu ledde till ett rikt och demokratiskt Västtyskland i Europas mitt?”

Hör mer om denna bok när författarna kommer till Älmhults Folkets hus den 26 november. Dagen bjuder också på spännande seminarier i bl a kampanjande, digitala medier och medieträning.

Anmälan krävs och du anmäler dig HÄR

 

facebook Twitter Email