Pressmeddelande: (S) i Region Kronoberg vill avgiftsbefria fästingvaccination för barn

Flera regioner, däribland Östergötland, har valt att avgiftsbefria fästingvaccination för barn upp till 18 år. Nu föreslår Socialdemokraterna att Region Kronoberg gör detsamma.

TBE är en virussjukdom som sprids med fästingar. Viruset kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Det är möjligt att vaccinera sig mot sjukdomen genom så kallad TBE-vaccinering, i folkmun ofta kallat fästingvaccination. Förekomsten av sjukdomen varierar i olika delar av landet och länet. Under 2022 gick Region Kronoberg ut med en särskild uppmaning till boende i Norrhult och Rottne att vaccinera sig.

– Att vaccinera sig mot TBE kan bli en dyr historia, inte minst för barnfamiljen. Att skydda sina barn och unga från att smittas av TBE ska inte vara en kostnadsfråga. Det finns ett stort värde i att människor är mycket i naturen redan från barnsben, inte minst för att förbättra folkhälsan. Därför vill vi socialdemokrater att Region Kronoberg avgiftsbefriar vaccineringen för barn upp till 18 år, säger Henrietta Serrate (S) oppositionsråd i Region Kronoberg.

Socialdemokraterna föreslår också att Region Kronoberg ska utreda kostnaden för att avgiftsbefria TBE-vaccination för alla boende i utpekade riskområden i länet.

Även i riksdagen har Socialdemokraterna i en motion väckt frågan om att vidta åtgärder för att alla som rekommenderas vaccin, inte minst barn, mot TBE ska få ökad möjlighet till detta.

Här finns motionen i sin helhet (länk).

Kontakt och kommentarer

Henrietta Serrate (S), oppositionsregionråd och 2:e vice ordförande i regionstyrelsen, 0720-83 18 84

facebook Twitter Email