Pressmeddelande: (S) vill korta ambulanstiderna i Kronoberg

Väntan på ambulans har de senaste 10 åren ökat i flera av Kronobergs kommuner. Det visar en sammanställning som Hjärt- och lungfonden och SOS Alarm tog fram i höstas. Med anledning av detta har Socialdemokraterna i regionen skickat en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden.
  • Vi vill att alla kronobergare ska ha tillgång till akutsjukvård så fort som möjligt under dygnets alla timmar. Därför föreslår vi att hälso- och sjukvårdsnämnden utvärderar varför väntan på ambulans har blivit längre i flera av Kronobergs kommuner och tar fram förslag för att minska väntetiden, säger Magnus Carlberg (S) 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Partiet vill också att hälso- och sjukvårdsnämnden tillsätter en utredning för att se över hur ambulansen i Markaryd och Älmhult ska kunna finnas på plats i kommunerna dygnet runt.

  • Idag sker morgonens personalbyte för ambulansen i västra länsdelen på lasarettet i Ljungby. Detta innebär att ambulansen försvinner från Markaryd och Älmhult under 1,5–2 timmar på morgonen och det finns alltså inte någon akutsjukvård på plats i kommunerna. Så länge detta har pågått så har det skapat oro bland kommuninvånarna och vi politiker får ofta synpunkter om avsaknaden av ambulans under morgontimmarna i kommunerna, säger Eva Ballovarre (S) ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden och kommunalråd i Älmhult.

Skrivelsen i sin helhet finns här.

Källor statistik:

Kontakt och kommentarer

Magnus Carlberg (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, 073-506 44 95

Eva Ballovarre (S), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden och kommunalråd i Älmhult, 070-3035970

facebook Twitter Email