S och V ingår valteknisk samverkan i Region Kronoberg

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Region Kronoberg har idag skrivit på en valteknisk samverkan inför kommande mandatperiod. Tillsammans har de två partierna fler röster än det moderatledda styret i samtliga nämnder och styrelser.

Det nuvarande moderatledda styret, bestående av M, C, L och KD, meddelade i veckan att de avser att fortsätta styra Region Kronoberg i minoritet kommande mandatperiod. För att få igenom sina förslag kommer de behöva söka aktivt stöd av Sverigedemokraterna, både i regionfullmäktige och i nämnderna.

  • Socialdemokraterna har hela tiden varit tydliga med att vi vill bilda ett nytt, S-lett majoritetsstyre utan samtal eller samverkan med Sverigedemokraterna. Det fanns flera alternativ som passade in på den beskrivningen. Tyvärr avvisade C, L och KD våra försök att bilda ett nytt majoritetsstyre. Nu kommer vi tillsammans med V att gå i kraftfull opposition, säger Henrietta Serrate (S) oppositionsråd.

Socialdemokraternas ökade resultat i regionvalet, 33,1 %, innebär ytterligare två platser i regionfullmäktige. Även Vänsterpartiet gick fram resultatmässigt.

  • Till skillnad från nuvarande och kommande moderatledda styre, som tappade 4 mandat, fick våra partier ökat stöd från väljarna. Det tillsammans med vår valtekniska samverkan innebär att vi kan bilda en ännu starkare opposition än innan, säger Kerstin Wiréhn (V), gruppledare.

Tillsammans har S och V 26 av 61 mandat i regionfullmäktige. Det ”nygamla” moderatledda styret har 25 och SD 10.

Regionfullmäktige beslutar om val till nämnder och styrelser den 30 november. Val som tas av regionstyrelsen beslutas i januari 2023.

Kontakt och kommentarer

Henrietta Serrate (S), oppositionsråd, 0720-83 18 84

Kerstin Wiréhn (V), gruppledare, 0705-60 04 38

facebook Twitter Email