VÄLFÄRDEN FÖRST

Sedan 1890 har första majfirandet handlat om arbetares villkor och samhällets orättvisor, så även i år under parollen ”Välfärden först”.

Välfärden ska gälla alla som bor i vårt land och vara generell. Men vår gemensamma välfärd har fått utstå många politiska prövningar – framförallt från högerkanten med besparingar, privatiseringar och skattesänkningar framför satsningar på välfärdens medarbetare.

Under pandemin har vårt land utsatts för utmaningar som vi inte hade kunnat föreställa oss tidigare men vi har också fått se prov på fantastisk styrka. I över ett års tid har vi fått vittnesmål från alla de olika yrkesgrupper som arbetar inom vår kollektiva välfärd. Lärare, poliser och inte minst vårdpersonal – ja, listan kan göras lång. Det är berättelser om hög belastning, långa arbetspass och många gånger riskfylld arbetsmiljö. Och det är viktigt att komma ihåg varför alla dessa går till jobbet trots detta. Att det är både dig och mig som de hjälper genom att göra det.

Välfärden måste sättas främst, inte minst genom bättre villkor för alla de som bidrar för att välfärden ska finnas där för dig, vem du än är och var du än är.

Och vi sätter välfärden först.
För en stark välfärd bygger hela samhället starkare.

Robert Olesen
Partidistriktsordförande för Socialdemokraterna i Kronoberg

facebook Twitter Email